nieuws

 

Aandacht voor humanere overheidsincasso neemt beetje bij beetje toe

Multiprobleemgezinnen hebben vaak schulden bij diverse overheidsorganisaties. Die starten veelal onafhankelijk van elkaar een betalingsprocedure, terwijl geen van de partijen het grotere geheel kan overzien. Zo kunnen ze niet inschatten hoe effectief de beoogde incassoprocedure zal zijn en welke impact die heeft op gezinnen. Ook Goed Opgelost ziet dat afkijken van voorbeelden van alternatieve vormen van overheidsincasso het verschil kan maken. 

De Doetank Slimmer Innen werkt vanuit het Slimmernetwerk, maar in samenwerking met allerlei lokale initatieven, al sinds 2011 aan een oplossing. Belangrijk onderdeel daarvan is een pilot in Amsterdam-Noord om aan de hand van tientallen multiprobleemcasussen een alternatieve manier van schuldhulpverlening te ontwikkelen. Die gaat in september 2014 van start en geeft hopelijk het startschot voor een structurele oplossing voor heel Nederland.

Eerder stuurde de Doetank bij name van Roel in ‘t Veld ook al een brief naar de minisiter om ook op het hoogst bestuurlijke niveau aandacht te krijgen. Dit nadat aandringen bij de ministeries zelf niet leidde tot een versnelling in het proces waarin verschillende landelijke overheidsdiensten beter moeten gaan samenwerken. De hele omschrijving van de case is ook te vinden op Goed Opgelost, kennispartner van Slimmernetwerk.

Volg ook de volgende editie van PM Magazine, waarin een uitgebreider artikel over deze Doetank zal verschijnen.