nieuws

 

Duizenden ambtenaren volgen training van collega’s

Ook dit jaar doen duizenden ambtenaren mee aan de Train Je Collega-week van 7 tot 11 oktober. Ze volgen cursussen van een uur die door eigen collega’s worden aangeboden. Na het succes van de eerste landelijke editie in 2012, is het vuur nu ook overgeslagen naar België. Diverse organisaties doen mee, zoals de Universiteit van Utrecht, het ministerie van Economische Zaken, de Vlaamse overheid, de gemeente Oost Gelre en het UWV. Geïnteresseerde organisaties kunnen zich nu opgeven.

Na een editie in de Gemeente Amsterdam werd Train Je Collega in 2012 voor het eerst landelijk georganiseerd. In een week tijd werden er bijna 1000 trainingssessies in 24 (semi-)overheidsorganisaties gegeven. De cursussen worden door de collega’s zelf aangedragen. Ook de organisatie van de week komt van onderaf. Het aanbod varieert van een basiscursus Twitter en een training communicatie via social media tot workshops presentatievaardigheden en conflicthantering.

Erwin Moes, een van de initiatiefnemers van Train Je Collega vertelt: “Na de eerste landelijke week vorig jaar is het mooi om te zien hoe nu steeds meer organisaties de samenwerking met andere organisaties zoeken. Zo zien we steeds meer buurgemeenten die de week samen organiseren, om zo kennisuitwisseling tussen organisaties te stimuleren. En geweldig natuurlijk dat België dit jaar ook meedoet: we zijn erg benieuwd wat voor nieuwe verbindingen dat op gaat leveren.”

Luc Lathouwers, secretaris-generaal van het Departement Bestuurszaken in de Vlaamse overheid: “Het volgen van workshops en cursussen hoeft niet veel geld te kosten. Je kunt immers veel leren van je collega’s. Veel personeelsleden beschikken over kennis en vaardigheden die ze graag delen met andere collega’s.  Dat is wat we ook leren van onze Nederlandse collega’s. Als Vlaamse overheid sluiten we graag aan bij dit initiatief.”

De Train je Collega-week wordt gehouden van 7 tot 11 oktober. Op 7 oktober is in Den Haag bij de Werkmaatschappij de feestelijke aftrap, waarin de trainingen gedurende de gehele week worden gegeven door en voor Vlaamse en Nederlandse ambtenaren.

De overheidsorganisatie die mee willen doen aan Train Je Collega worden van harte uitgenodigd zich aan te melden via de website. Of in woorden van Maarten Odie, trekker bij de gemeente Ede: “Train Je Collega is echt enorm leuk en nuttig om te organiseren. Waar wacht je nog op? Meld je aan!”.