methoden

 

Een nieuwe manier van afscheid: het alumninetwerk

De komende jaren zullen we als overheid op een andere manier met ons arbeidsmarkten personeelsbeleid omgaan. We moeten wel: meerdere ontwikkelingen zetten druk op onze overheidsorganisatie. Enerzijds zijn er bezuinigingen, die leiden tot gedwongen vertrek en grote terughoudendheid bij het aannemen van nieuwe, jonge mensen. Anderzijds is er de vergrijzing, die over enkele jaren leidt tot het wegvloeien van waardevolle kennis en ervaring.

Het geheime wapen tegen een hoog verloop, krapte op de arbeidsmarkt en vergrijzing is een andere definitie van afscheid. Een nieuwe manier van afscheid betekent dat bij vertrek werknemers uitgenodigd worden om van het netwerk van ex-werknemers lid te worden: het alumninetwerk. Het contact houden via dat netwerk staat centraal. Nu investeren in een alumninetwerk is niet alleen goed voor de relatie, maar helpt ook om kwaliteit, kennis en ervaring vast te houden en wervingskosten laag te houden.

De toolkit die ontwikkeld is biedt organisaties handvatten om op succesvolle wijze een kwalitatief alumninetwerk op te richten. Er zit onder andere een stappenplan, activatieplan, do’s en dont’s in. Verder heeft de toolkit een aantal belangrijke bijlagen, zoals een businesscase en rekenmodel, een training community management en een content- en evenementenkalender.

Klik hier voor de toolkit.