Burgerkracht

 

Studentenafkijkers

Studenten politicologie van de Universiteit van Amsterdam (UvA) delen hun ervaringen en analyses op de ontwikkelingen van de Doetank waar zij bij ‘afkijken’.

 

22 mei 2013

Beste lezer,

Voor de Kernmodule Bestuur en Beleid zijn wij, allen politicologie bachelor studenten aan de Universiteit van Amsterdam, gekoppeld aan de ‘Doetank Burgerkracht’ van het Slimmernetwerk. De Doetank Burgerkracht is ontstaan door een samenwerking van Paul van Tongeren, werkzaam voor de gemeente Molenwaard, en Gertjan Verstoep, de coach van de doetank. De doetank bevindt zich tot op heden in de verkenningsfase en wij als groep hebben de taak deze fase te observeren en te analyseren. Daarnaast zijn wij met het plan gekomen ook zelf een advies uit te brengen met betrekking tot de vraag die de doetank bezig houdt. Dit advies zal tot stand komen met behulp van de theoretische kennis die reeds in onze studie aan bod is gekomen. Ook zullen wij ons hiervoor verder verdiepen in de wetenschappelijke literatuur die rond het onderwerp burgerparticipatie, en de wijze waarop gemeentes daar het beste mee kunnen omgaan, beschikbaar is.

De vraag die in de Doetank centraal staat is: “Hoe kan de gemeente op een goede manier inspelen op de kennis en wensen van burgers bij wijkaanpak?”. Bij de wijkaanpak wordt vaak met burgers over onderwerpen gesproken die de gemeente belangrijk vindt. Het is vaak nog een zoektocht naar de juiste manier. Hoe kan je ervoor zorgen dat er ook goed naar burgers geluisterd wordt en hoe ga je als gemeente om met de wensen van burgers?

Onze groep is benieuwd hoe de beginfase van een doetank van het Slimmernetwerk eruit ziet. Bovendien denken wij met onze theoretische achtergrond een bijdrage te kunnen leveren aan een mogelijk antwoord op de vraag die centraal staat in de doetank. We hopen dat u na het lezen van ons stuk, of het bijwonen van onze presentatie op maandag 3 juni, op de hoogte bent van de manier waarop een doetank tot stand komt en de wijze waarop wij tot ons advies aan Paul van Tongeren zijn gekomen.

Geschreven door Myrthe Born, David de Graaf, Ruben Meijer, Iwana Mietus en Gina Plat, studenten politicologie, UvA.