praktijk

 

Samenwerken in het sociaal domein

De komende jaren verandert er veel voor gemeenten. Niet alleen komen er nieuwe taken in het sociaal domein bij (Jeugd, Begeleiding en werk), sommige moeten op een hele andere manier worden uitgevoerd. Daarvoor zijn minder middelen beschikbaar.

Gelukkig beginnen gemeenten niet bij nul. Sterker nog, veel gemeenten laten al mooie voorbeelden zien en decentralisaties stellen hen in staat door te pakken op de weg die zijn al zijn opgegaan. Gemeenten kunnen elkaar daarbij ondersteunen en ook gebruikmaken van de mogelijkheden die de eigen vereniging (VNG) en het eigen kwaliteitsinstituut (KING) bieden. Dit door kennis en ervaring uit te wisselen en nieuwe inzichten te delen. Onder de vlag van Slim Samenwerken wordt deze gezamenlijke ondersteuning vormgegeven.

Om de ondersteuning kracht bij te zetten, is een animatie gemaakt, op grond van input uit gemeenten, die de transformatie en het ondersteuningsaanbod daarbij weergeeft:

 

Met de drie transities krijgen gemeenten meer autonomie, vrijheden en verantwoordelijkheden om op passende wijze de relatie met de lokale gemeenschap vorm te geven. Gemeenten moeten een visie ontwikkelen over hoe ze willen aansluiten bij de wensen en mogelijkheden van burgers. Daarbij werken ze samen met andere gemeenten, maatschappelijke organisaties, bedrijven en instellingen en burgers. De rol en positie van gemeenten in deze interactie maakt deel uit van de visie. Doel is dat iedereen naar vermogen kan meedoen in de samenleving.