Functional Tooling

 

Blog

De eerste bijeenkomst van deze Doetank vond plaats op 18 april 2013 . We waren te gast in bij de gemeente Oostzaan. Na de eerste bijeenkomst heeft de coach de DG belastingdienst en de DG fiscale zaken opgeroepen om de belastingplannen voor 2014 op dit punt toe te lichten. De DG belastingdienst legt uit dat de oplossing voor dit probleem budgettair neutraal moet zijn voor de belastinginkomsten. De kosten worden verrekend met de vrije ruimte. Hierin is het niet mogelijk om macro te kijken: kosten en besparingen die op een andere bestuurslaag worden gemaakt worden niet met elkaar verrekend. Een uitzondering voor gemeenten zonder gemeentehuis kan niet worden gemaakt omdat het gelijkheidbeginsel dan onder druk staat. Fiscale maatregelen lenen zich tevens niet voor een pilot. Hier is weer het gelijkheidsbeginsel in het geding. Als hier iets moet veranderen moet dit via de politiek. De DG’s willen de Doetank wel in contact brengen met de verantwoordelijke beleidsambtenaren.

De bijeenkomst met deze beleidsambtenaren vond plaats op 18 juni 2013. Helaas konden Gert Verstoep en Jan Meijsen (gemeente Molenwaard) vanwege een treinstoring niet aanwezig zijn. Tijdens deze bijeenkomst werd toegelicht wat de effecten zijn van het bijstellen van een belastingregeling. Dat deze effecten zijn vele malen groter dan op het eerste gezicht lijkt, is een van de leerpunten van deze Doetank. De Doetank had niet in de gaten dat het veranderen van een algemene maatregel in dit geval leidt tot een kostenpost voor de staat van ca. 40 miljoen. Daarmee veranderde het perspectief van het oorspronkelijke probleem zodanig dat het niet meer ging over de argumenten van het lokale niveau. Na deze bijeenkomst werd nog gedacht aan het opstellen van een kamerbrief waarin er werd gepleit voor een oplossing voor dit probleem. Vervolgens is er wel opgeschaald naar het niveau van de VNG maar daar was het probleem blijkbaar nog niet breed genoeg om bij de begrotingsbehandeling in september Kamervragen te gaan stellen.  De regeling is overigens wel bijgesteld en versoepeld. Dit bleek een sigaar uit eigen doos.

Het contact is vanaf dat moment verlopen en verwatert en iedereen is zijn eigen weg gegaan. De coach heeft in oktober nog een mail gestuurd om te inventariseren of er nog acties nodig zijn. Daar is geen reactie meer op gekomen. Hiermee kwam de Doetank aan zijn einde.