Zelfbeheer Groen

 

Blog

Gemeente Eindhoven wilde graag onderzoeken of uitbesteden van groenbeheer aan burgers als bezuiniging kan worden ingezet. Tijdens de Doetankbijeenkomst bleek al snel dat dat niet mogelijk is. De gemeenten die in beperkte gebieden met zelfbeheer werken, moeten er zelfs geld bij leggen. Daar staat tegenover dat Christa aangaf dat wanneer bewoners zelf groen beheren, zij zich meer betrokken voelen bij hun buurt en de kwaliteit van wonen beter wordt beoordeeld.

Omdat bezuinigen door middel van zelfbeheer geen optie blijkt, hebben Alwin en zijn opvolger Iris Smolders het stokje doorgegeven aan de afdeling Gebiedsontwikkeling binnen de gemeente Eindhoven. Vanuit die afdeling blijkt er helaas te weinig behoefte aan het voortzetten van de Doetank. Een andere lastige bijkomstigheid is dat de initiatiefnemers van de Doetank na een aantal maanden naar traineeplekken bij andere overheden verhuisden. Dat maakte de noodzaak van de Doetank voor hen minder relevant. De opvolger bij gemeente Eindhoven gaf aan dat ‘de Doetank momenteel onvoldoende aansluit op het vraagstuk dat bij strategie ligt’.

Waar heeft de Doetank aan bijgedragen?
Ondanks het korte bestaan van de Doetank heeft het bijgedragen aan kennisdeling: zowel tussen gemeenten onderling als tussen inwoners en gemeente zijn volop praktische voorbeelden en werkwijzen uitgewisseld

Wat hebben we geleerd?
Trainees zijn niet de handigste initiatiefnemers voor een Doetank, tenzij hij/zij dezelfde functie behoudt tijdens de doorlooptijd van de Doetank, ofwel gecommitteerd blijft na overplaatsing naar een andere functie, ofwel een overdracht doet aan een gemotiveerde opvolger.