Veilige dienstverlening zonder gemeentehuis

 

Coach aan het woord

25 mei 2014

De doetank veiligheid in de gemeente Molenwaard is een bijzondere doetank. Dienstverlening bij burgers thuis of op aanlandplekken is wezenlijk anders dan achter een balie op het gemeentehuis. Medewerkers ervaren een gevoel van onveiligheid en nemen deel aan deze doetank om met elkaar tot oplossingen te komen om dat gevoel weg te nemen. Deze hele praktische insteek is fijn, maar brengt ook een gevaar met zich mee. Afhankelijk van de wijze waarop de deelnemers hun oplossingsrichtingen gaan uitproberen in de praktijk, kan deze doetank een brug slaan tussen burger en de medewerkers. Deze blik naar buiten is essentieel voor het al dan niet slagen van de doetank. Wanneer dit laatste slaagt, dan kunnen de uitkomsten van deze doetank worden gebruikt in velerlei situaties waar dienstverlening dichterbij de burger wordt georganiseerd.

De deelnemers van de doetank veiligheid vormen een actieve groep. Een groep die binnen het doetank proces wel sturing nodig heeft, maar goed meedoet tijdens de bijeenkomsten. Een groep die zelf ook veel belang heeft bij de doetank, omdat de oplossingsrichtingen in eerste instantie hun eigen problemen zouden moeten oplossen. Het onderwerp ‘ervaren gevoel van onveiligheid’ ligt wel gevoelig. Het gaat over gevoel en dat is voor iedereen weer net wat anders. Voor sommigen is de doetank confronterend en voor één lid dusdanig dat hij besloot de doetank te verlaten. In de aankomende bijeenkomst zullen we zien hoe de rest van de groep daar op reageert.

Als publieke waarde hebben de deelnemers van de doetank gekozen voor de relatie tussen het hebben van een veilig gevoel tijdens het contact met een klant en de mate van goede dienstverlening. Het je op je gemak voelen draagt bij aan de verbetering van de dienstverlening, zo is de aanname. In die zin kan deze doetank een bijdrage leveren aan andere dienstverlenende organisaties in hun contact met een burger of klant. Het dienstverleningsconcept van de gemeente Molenwaard moet daarbij nog uitwijzen of ook voldaan kan worden aan het efficiënter en goedkoper werken. Is dat het geval dan zullen veel meer organisaties dezelfde wijze gaan hanteren en is het stukje veiligheid van medewerkers een essentieel onderdeel waar deze doetank een bijdrage aan heeft geleverd.

Tijdens de tweede bijeenkomst kregen de deelnemers wat ervaringen en tips mee van een bezorger van AMP Logistics.

door: Kevin van Oort