nieuws

 

‘Nieuwe Werken Barometer 2013′: werknemer kritischer t.o.v. Het Nieuwe Werken

De weerstand tegen ‘Het Nieuwe Werken’ (HNW) groeit, zo blijkt uit de onlangs verschenen ‘Nieuwe Werken Barometer 2013′ van de Rotterdam School of Management (RSM). Dit terwijl steeds meer overheden en bedrijven deze werkwijze invoeren. 19% Van de ondervraagden had in 2013 heeft een negatieve kijk op HNW tegenover 12% in 2012. Daarbij daalt het aantal respondenten met een positief gevoel tegenover HNW van ruim de helft naar 39%. Wat zijn de bezwaren? 

In totaal deden 68 organisaties in 2013 mee aan het onderzoek. Onder HNW worden onder andere thuiswerken, digitaal documenteren en stimulering van kennisdeling verstaan. Deze componenten hangen sterk met elkaar samen, zo zijn flexibele werkplekken verweven de mogelijkheid tot thuiswerken en vernieuwingen op it-gebied.

Obstakels
Weerstand van managers en het niet samengaan met de huidige managementstijl zijn belangrijke verwachte obstakels bij de invoering van HNW. Ook is er angst voor het verliezen van een (eigen) werkplek en het contact met collega’s. Daarbij ziet 66% van de ondervraagden, in wiens organisatie de implementatie van HNW nog niet is afgerond, de rol van het management nog als dirigerend in plaats van faciliterend. Opvallend is ook dat de organisatiecultuur vaak niet geschikt wordt geacht voor HNW. Maar wat wordt er dan verwacht? Verandering in werkwijze hangt samen met de manier waarop een organisatie is ingericht. Ontwikkeling in de bijbehorende cultuur is daarbij onontkoombaar, zo niet essentieel voor een succesvolle doorvoering van HNW.

Spanningsveld
Het is jammer dat er niet verder wordt ingegaan op de oorzaak van het afnemende enthousiasme voor HNW, want een belangrijke factor wordt wel genoemd: namelijk met welke motivatie gaat een organisatie aan de slag met HNW? Kostenbesparing blijkt de grootste drijfveer voor de invoering van HNW in 2013, en wint het daarmee van het stimuleren van werknemerstevredenheid en een betere werk/prive balans als verwachte uitkomst. De laatste twee stonden in 2012 nog bovenaan. Hiermee lijkt zich een spanningsveld te ontvouwen waarin HNW verschuift van duurzame ontwikkeling op de werkvloer tot korte termijn oplossing.

Wat kan de overheid doen?
Zelf het goede voorbeeld geven, vindt 45% van de respondenten, maar ook de infrastructuur van het werkveld moet worden heringericht zodat een betere implementatie van HNW mogelijk is. Zo moet flexibel werken worden opgenomen in de CAO (33%) en moeten ARBO wet- en regelgeving worden aangepast (54%).

Slimmernetwerk zet zich samen met verschillende partners in voor slimmer werken in de publieke sector, door onder andere discussies te voeren, ideeën de kans op werkelijke innovatie te geven, en in te zetten op kennisdeling. Hierbij komen veel aspecten uit HNW aan bod.

Lees hier het gehele rapport van RSM, samengesteld door Nick van der Meulen (Msc.). Meer informatie over HNW vind je op deze site.