nieuws

 

Slimmernetwerk en VNG: verbetering doorstroming op de woningmarkt?

Mevrouw de Vries, 83 jaar en al 30 jaar wonend in haar ruime sociale huurwoning, wil graag zelfstandig blijven wonen maar zoekt ook een betaalbare en passende woning. Dat is lastig. Moet ze toch maar blijven zitten en haar woning zelf aanpassen?

Of laten we kijken naar de situatie van Ninke van der Veldt, die met haar man en twee kleine kinderen bij haar ouders inwoont. Ze verdienen net teveel om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning maar hun inkomen is lang niet voldoende om een goede woning te kopen. Ze vallen tussen wal en ‘t schip en zien niet zo snel een uitweg. Wellicht dat met de huidige voorstellen van de Tweede Kamer voor verhoging van de grens voor sociale huur verandering in hun situatie komt?

Tijdens het VNG Slimmernetwerkcafé op 21 november hebben beleidsmedewerkers uit gemeenten door het hele land zich met deze twee voorbeelden in het achterhoofd gebogen over de vastgelopen woningmarkt. Zij vroegen zich af wat zij als gemeenten kunnen doen om de doorstroming te verbeteren en tegelijkertijd de betaalbaarheid voor bewoners in het oog kunnen houden.
Daar zijn 7 ideeën uit voortgekomen die vragen om vervolgacties. De ideeën zijn hier terug te lezen.

VNG en Slimmernetwerk zullen met de betrokken gemeenten (en andere geïnteresseerden) aan de slag gaan de komende maanden.
Wil je zelf ook een bijdrage leveren? Graag! Neem contact met ons op via info@slimmernetwerk.nl , zodat wij kunnen aangeven hoe je kunt helpen.