nieuws

 

Slimmernetwerk Café: ontwikkelen, ontwerpen, uitproberen en weer opnieuw

Afgelopen dinsdag 18 juni opende Slimmernetwerk de deuren van het derde Café van het jaar. Na Cafés over vraagstukverduidelijking en publieke waarden, maakten we dit keer een verdiepingsslag rond het thema ‘uitproberen’. Een nieuw element aan het middaggedeelte waren de expertsessies, of minimasterclasses. Sarah Schulman nam ons mee in de relatief nieuwe wereld van prototyping in het publieke domein. Jorrit de Jong vertelde ons over ‘public value’, en liet ons kort zien hoe we daar in onze eigen werkzaamheden meer rekening mee kunnen houden. De boodschap was duidelijk: vernieuwing is leuk, en wordt leuker wanneer je het zorgvuldig doet: een duidelijk beeld van de verbetering die je wilt realiseren, goed uitgekiende casussen, de juiste mensen rond de tafel en eindeloos uitproberen en bijschaven. Zomaar een paar cruciale inzichten en vaardigheden waarin we ons de komende tijd, juist in Doetanks gaan verbeteren.

Twee nieuwe Doetanks

Traditiegetrouw begonnen we de ochtend met een vrije inloop. Meer dan veertig mensen kwamen bijeen om elkaar met verschillende doeleinden te kunnen ontmoeten. Doetanks-in-opzet kwamen bij elkaar voor een eerste ontmoeting. ‘Hoe kunnen we leren van klachten?’ aangedragen vanuit het CBR en ‘Hoe kunnen we leegstand van overheidsgebouwen tegengaan?’ van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Het vernieuwersveld in het vizier

Daarnaast kwam een aantal partijen uit het vernieuwersveld, waaronder Slimmernetwerk, samen om de laatste klap te geven op het ‘Mission Statement: Wij Publieke Veranderaars’. De belangrijkste vraag was: hoe maken we dit statement beeldend en trekken we zoveel mogelijk mensen mee in de beweging? Daarnaast maakten we kennis met een aantal nieuwe initiatieven: Links Rechts Design, 1dagniet, de nieuwe eigenaar van het Torbeckehuis. Dat belooft wat voor toekomstige samenwerking!

Prototyping

De slogan van het middaggedeelte was ‘Let’s Give it a Try!’ Met een opening van Sarah Schulman kregen we een heel nieuwe kijk op het ontwerpen van interventies. Prototyping is haar codewoord. Ze maakte de vergelijking met het ontwikkelen van de Dyson stofzuiger: als prototyping (ruim 5000 verschillende stofzuigers) zo belangrijk was om tot een van de meest succesvolle stofzuigers ooit te komen, zouden we daar dan niet ook wat meer gebruik van moeten maken bij het ontwerpen en uitvoeren van beleid? Sarah schetste een aantal belangrijke lessen voor het prototypen in het publieke doemein: door goed na te denken over de conversatie die je aangaat, waar je dat doet en met wie, ontwikkel je onschatbare kennis ten behoeve van het ontwerpen van je interventie. De presentatie van Sarah kun je hier nalezen.

Publieke waarde

Jorrit de Jong heeft aan het begin van de sessie aangegeven dat werk in de publieke sector zoveel mogelijk en zorgvuldig mogelijk gericht moet zijn op het creëren van publieke waarde. Waarom wil je iets veranderen? Wat wil je oplossen en waarom doe je dat? En hoe test je elke keer weer of je in de praktijk ook bereikt wat je hoopte te bereiken? Het zijn cruciale vragen die je beantwoordt moet hebben om te kunnen besluiten of je met een vraagstuk, idee of oplossing aan de slag wilt gaan. De concrete opdracht die Jorrit ons meegaf was: ‘Designing both a valuable practice a strategic process’. De reflectie achteraf bleek pittig. Formuleren wat de toegevoegde waarde van je vraagstuk of interventie is, is een moeilijke opgave, die we de komende tijd zeker vaker gaan doen.

Tough job, but rewarding and fun!

Jorrit zei het heel mooi: innoveren betekent automatisch hobbels nemen en tegenslagen overwinnen. Want verandering roept ergens altijd tegendruk. Vaak is nietsdoen voor anderen al voldoende om te voorkomen dat jij jouw idee kan uitvoeren. Verbeteren en veranderen is iets wat we moeten doen, omdat het echt vanuit onszelf komt. Als we doorpakken en elkaar ondersteunen, komen we een heel eind verder. De komende tijd gaan de Doetanks de praktijk in om hun experimenten te ontwerpen en uit te voeren. Veel van hen hebben juist de afgelopen tijd hard gewerkt aan een mandaat of opdracht om dat te kunnen doen. Zij kunnen de belangrijkste en waarschijnlijk ook leukste fase inluiden: uitproberen is met beide benen in de modder staan, ontwikkelen, ontwerpen, uitproberen en dat in meerdere herhalingen, totdat we bereiken wat we wilden!

 

Het volgende Slimmernetwerk Café is op 26 september 2013.
Het Grand Café zal plaatsvinden in oktober 2013!