nieuws

 

Met minder mensen meer presteren

De overheid moet ruimte maken voor dwarsdenkers: ‘Je zou willen dat je binnen de overheidssector gemakkelijker van de ene naar de andere plek kan hoppen’. Dat stelt minister Ronald Plasterk tijdens de boekpresentatie van Publieke Pioniers op het Reuring!Café van woensdag 19 juni jongstleden.

De huidige samenleving vraagt om ambtenaren die buiten de geëigende kaders durven treden, laat Ronald Plasterk weten vanaf de rode pluche bank tijdens het Reuring!Café. De maatschappij is in ontwikkeling en niet burgerparticipatie, maar de manier waarop de overheid kan participeren, verdient volgens de BZK-minister de aandacht. Zijn bestuurlijke visie beginnen met een hoofdstuk waarin de burger centraal staat, was dan ook een bewuste keuze. ‘Jammer dat Kamerleden dan eigenlijk alleen maar willen praten over de fusie van drie provincies,’ verzucht de BZK-minister in de Haagse Glazen Zaal, refererend aan het urenlange debat in de Eerste Kamer de dag ervoor.

Plasterk waarschuwt voor de uitdagingen waar de overheid voor staat. ‘De verwachtingen nemen alleen maar toe,’ aldus de minister. ‘En dit terwijl we de komende tijd met minder mensen meer moeten gaan presteren.’ De veranderingen waar het openbaar bestuur voor staat – met de decentralisaties als grootste uitdaging – zijn volgens hem ‘lang niet zo eenvoudig’. Plasterk:  ‘De overheid wil vaak alles van te voren inregelen, maar daar is hier geen sprake van. We houden voortdurend de vinger aan de pols en zijn er stap voor stap bij. Maar ik kan nu nog niet zeggen wat dat precies oplevert’.

Het publiek pionieren begint volgens de BZK-minister al met de vrijheden binnen de eigen organisatie. Hij hekelt het teveel in ‘regeltjes en structuren’ denken. Ik doe wat voor de publieke zaak en waar ik dat precies doe is niet zo belangrijk, zou volgens Plasterk het devies moeten zijn. Ook tijdelijke switch naar de semi-publieke en private sector moet kunnen, stelt de minister. ‘Daar zouden we veel relaxter mee om moeten gaan.’

Lees hier het hele artikel.