Vaktherapie Toegankelijk

 

Aanleiding, verkenning en verloop

Aanleiding
Tijdens het Grand Café in november 2011 is het idee geopperd om een manier te vinden waardoor vaktherapie toegankelijk bleef voor kwetsbare groepen, ook wanneer het niet vergoed wordt. Dit initiatief werd positief ontvangen en won de eerste prijs voor het meest veelbelovende idee.  Met deze prijs wonnen zij een aantal Masterclasses, verzorgd door het Slimmernetwerk. Na het Grand Cafe is Irene Rentenaar benaderd, als contactpersoon bij de Federatie voor Vaktherapeutische beroepen. Om ook het probleem vanuit verschillende hoeken te kunnen bekijken, was het belangrijk om personen te spreken die ervaringen uit de praktijk kunnen delen. Om deze reden zijn twee vaktherapeuten benaderd, en gevraagd om mee te praten in deze Doetank. Samen met Ruud Bartelink en coach Lobke van der Meulen is de Doetank van start gegaan.

Het vraagstuk waar de Doetank zich in eerste instantie over wilde buigen, namelijk hoe vaktherapie beschikbaar kan blijven voor iedereen, is in de loop van het proces ietwat aangepast. Er is gefocust op de manier waarop vaktherapeuten zichzelf beter in de markt kunnen zetten. De Doetank Vaktherapie heeft de eerste fase inmiddels afgerond.

Vaktherapie
Vaktherapie is de overkoepelende naam voor beeldende therapie, danstherapie, dramatherapie, muziektherapie en psychomotorische therapie. In de behandeling staan vooral doen en ervaren centraal. Deze vorm van therapie is voor sommige mensen erg belangrijk, maar wordt niet door elke zorgverzekeraar vergoed. Hierdoor heeft niet iedereen toegang tot deze behandelingen. Dit probleem speelt al meerdere jaren. Voorzitter van de Raad van Toezicht van de Federatie Vaktherapeutische Beroepen Pauline Zwart stelde dit probleem ook vast, en vond dat het tijd was voor een oplossing.

Opdrachtgever
De Federatie Vaktherapeutische Beroepen staat voor de kwaliteite van dienstverlening van haar leden. Om die reden juicht zij toe dat er een Doetank in het leven is geroepen die een duidelijke relatie ziet tussen kwaliteit van dienstverlening en het zoeken naar betere toegankelijkheid van vaktherapie.

Als opdrachtgever keek de Federatie Vaktherapeutische Beroepen enthousiast mee met de Doetank en had ze tijd en middelen beschikbaar gesteld om haar leden deel te laten nemen aan de Doetank. Tevens werkte ze graag mee om te kijken naar de meer systemische problematiek achter dit ‘vaktherapie-vraagstuk': problemen die wellicht gelden voor meerdere belangenpartijen in andere sectoren. Als de Doetank met een experiment van dienst kon zijn voor dit ‘bredere vraagstuk’, dan beschouwde ze dat als een groot succes voor de Doetank.

 

27 juni 2012

Doetank Masterclass III

Op de Doetank Masterclass van 25 juni kwam de Doetank Vaktherapie bij elkaar met een belangrijke doelstelling: het ontwerpen van een programma voor een congres, met het doel om de vele verschillende stakeholders rond het thema vaktherapie slimmer te verbinden en verenigen. De bijeenkomst moet in het teken staan van de vraag hoe alle belanghebbenden tot een gemeenschappelijke visie over de vaktherapie in 2020 kunnen komen.

Veel vaktherapeuten zijn verenigd in een zeer professionele beroepsgroep die streng toeziet op de professionele kwaliteiten en integriteit van de aangesloten leden. Toetreden is dan ook niet eenvoudig en betekent dat je als therapeut moet voldoen aan een scala aan kwaliteitseisen. Een zwaar protocol geldt juist om zeer kritisch en scherp te kunnen controleren op de betrouwbaarheid en de kwaliteit van de behandelingen die leden van de beroepsgroep aanbieden.

Toch is er bij velen, waaronder verzekeraars, de nodige scepsis ten aanzien van dit brede pakket aan alternatieve vormen van zorg en therapie. De Doetank wil een bijeenkomst organiseren waarin alle stakeholders kunnen ervaren hoe strikt en professioneel deze beroepsgroep opereert. De Doetank hoopt alle stakeholders -zowel fans als kritici- bijeen te brengen. Met het hele veld samen willen ze op zoek gaan naar middelen om de vaktherapie toegankelijker te maken, en tegelijkertijd de kwaliteit van de zorg te kunnen garanderen.

Het conceptprogramma dat de Doetank ontwikkelde tijden de Masterclass werd voorgelegd aan deelnemers van andere Doetanks. Het conceptplan leidde niet zozeer tot een uitgewerkt programma, als wel tot een levendige discussie over de vraag waar een dergelijke bijeenkomst, en in het verlengde daarvan, de Doetank over zou moeten gaan. De discussie zette weer aan tot nieuwe vragen waarover de Doetank zich nu verder gaat beraden.