Vaktherapie Toegankelijk

 

Blog

 

Masterclass Doetank Vaktherapie

Op 21 januari 2014 kwam de Doetank Vaktherapie nog een keer bij elkaar. Ze deden dit in de vorm van een masterclass. Deze masterclass wonnen ze eerder als meest veelbelovende Doetank. De bijeenkomst werd gemodereerd door Stavros Zouridis, hoogleraar Bestuurskunde aan de Universiteit Tilburg.

Het doel van deze bijeenkomst is in gesprek komen over vaktherapie in de sterk veranderende (zorg)markt. Tijdens de bijeenkomst stonden twee vragen centraal:

1. Welke trends in de omgeving zijn het meest relevant voor vaktherapie? Wat is het gezamenlijk beeld van wat aan de hand is in de omgeving van de vaktherapie?

2. Wat zijn robuuste strategieën voor Vaktherapie in de middellange termijn? Wat vragen deze trends qua belangenbehartiging en kennisinnovatie?

Trend
De belangrijkste trend in het domein van de Vaktherapie is netwerkvorming. Samenwerking binnen zorgnetwerken en ketenzorg zijn voorbeelden hiervan. De vraag is vanuit wie de netwerkvorming geïnitieerd wordt: vanuit de organisaties of van onderaf?

Strategiebepaling
Er bestaat een contrast tussen collectief betaalde zorg en zelf betaalde zorg. Dit heeft implicaties voor je focus en strategiebepaling als Vereniging voor Vaktherapeuten. Bij collectief betaalde zorg richt je je op de driehoeksrelatie: klant – therapeut – overheid/zorgverzekeraar. Je uitgangspunt is dan ‘value for money’. In het geval van zelf betaalde zorg staat de relatie klant – therapeut centraal. Hierbij gaat het om ervaring van de klant.

De Vaktherapeuten hebben een aantal onzekerheden met betrekking tot het contrast tussen collectief en privaat gefinancierde zorg. De vragen die spelen zijn:

  • Kun je voldoen aan de eisen die gesteld worden?

  • Hoeveel ruimte blijft er in de collectieve sector voor vaktherapie?

  • Decentralisatie gaat uitwerken op vaktherapie; maar hoe?

  • Krijgen we vooral met werknemers of met ondernemers te maken?

Er wordt ook flink bezuinigd. Op de 2e en 3e lijns zorg, waar de meeste Vaktherapie zit, wordt 30% gekort. Op de 0e en 1e lijn hoort Vaktherapie eigenlijk niet thuis. De trends en de mogelijke strategieën leidde tot het volgende kwadrant:

Collectief  gefinancierde zorg (professie)

zelf gefinancierd (kans op meer marketing)

Interdisciplinaire netwerken  (over sectoren heen) vanuit onderaf

1

2

Organisatie, back to basics, ieder z’n eigen vak

3

4

Tijdens de masterclass werkten de deelnemers de vier mogelijke scenario’s voor de Vereniging van Vaktherapeuten verder uit. Tot slot profiteerden ze van de tips en ervaringen van een aanwezige makelaar. Hij was uitgenodigd omdat dat wat makelaars hebben meegemaakt de laatste jaren doet erg denken aan de beweging die speelt bij Vaktherapie. Met deze praktische aanbevelingen kwam de masterclass tot een einde.

door: Joëlle Smout