kennisbehoud publieke sector

 

Opdrachtgever en opdracht

Kadaster

Het Kadaster is in 2011 gestart met het programma Kennislandschap. Daarmee willen we Kennismanagement binnen de hele organisatie structureel invoeren. Aanleiding voor dit programma is de toenemende vergrijzing van ons personeelsbestand en het daarmee gepaard gaande kennisverlies. Ook de veranderende eisen aan kennis en kunde maken het van groot belang om meer grip te krijgen op kennis. Een belangrijk onderdeel van dit programma zijn drie pilots. Zo hebben wij, met externe begeleiding, ervaring opgedaan met de stappen die nodig zijn om via een samenhangend proces strategisch te kunnen sturen op kennis.

Wij willen de komende periode van 2 tot 3 jaar fasegewijs Kennismanagement verder invoeren binnen het Kadaster en daarbij wederom externe begeleiding inschakelen. Uitgangspunt daarbij is dat de ervaringen die we hebben opgedaan tijdens de pilots met een taal en methode van kennismanagement worden benut bij de verdere invoering van Kennismanagement binnen onze organisatie. De Doetank Kennisbehoud is betrokken bij de ontwikkeling van enkele instrumenten hiervoor.

Opdracht Doetank Kennisbehoud

De komende periode wordt een vervolgaanpak voorgesteld aan de directie en Raad van Bestuur gevolgd door een aanbesteding voor het vervolg van het programma kennislandschap. Vooruitlopend op de besluitvorming hierover en de daaropvolgende aanbestedingsprocedure is door de coördinator P&O Services, Henri van Boxtel, gevraagd om een plan aanpak voor kennisborging van 60 plus medewerkers binnen onze organisatie. Dit plan is tot stand gekomen in samenwerking met de Doetank Kennisbehoud Publieke Sector.

Zie hier de gehele opdracht.