de nieuwe leidinggevende

 

Blog

Hoe geef je vorm aan effectief leiderschap in een dynamische, steeds veranderende omgeving? De Doetank Effectief Leiderschap bij zich vast op dit vraagstuk en zoekt vooral naar obstakels en mogelijkheden voor managers om professionals te helpen om slimme professionals te worden. In de Doetank blog kijk je mee naar het proces waarin we verschillende obstakels identificeren en oplossingen genereren.

 

De nieuwe leidinggevende
5 sept 2012

Steeds dieper liet Odette onze hersens kraken. ‘Wat is je favoriete merk?’ (Waar gaat deze workshop over?) Apple wordt het vaakst genoemd. En dan blijkt het te gaan over de eigenschappen, kenmerken en gedrag van een nieuwe leider; hij controleert niet, wantrouwt niet, dirigeert niet. Nou…. Steve Jobs?

De volgende hersenlaag wordt aangesproken: ‘wat associeer je met ‘controle’? De volgende steekwoorden komen op de flap: niet loslaten, beheersen, wantrouwen, angst maar ook stress beheersen, doelgerichtheid, een man een man, een woord een woord. Controle is niet alleen maar negatief, maar je moet het vooral zelf hebben. Controle over je eigen situatie en loopbaan.

Langzamerhand doemt er een beeld op van een fijne leidinggevende. Dat mogen we tekenen! Gelukkig kan iemand in mijn groep goed tekenen. Het wordt een persoon met een helikopterview, die midden tussen zijn/haar mensen staat, kan goochelen met geld, goed in de spiegel kijkt….

Zo’n leider dus, hoe kan die effectief leidinggeven in een veranderende omgeving binnen een ‘oude’ organisatie? Dat is de vraag van de doetank De Nieuwe Leidinggevende. Of wij tips, trucks, aanpakken of strategieën kunnen bedenken. Quick wins zijn: luisteren, een uur per dag yoga doen, stil staan bij het belang van de ander en een resultaatvoorstelling maken. Een realistische en toch duurzame aanpak is: successen delen (ook met de bovenbazen) verbindingen leggen met gelijkgestemden, bruggen slaan, collegiale ondersteuning (ook van buiten de eigen organisatie) regelen via het Slimmernetwerk en een dialoog organiseren.

Dan wordt de diepste laag in de hersenen aangesproken: ‘waarom, waar, met wie en hoe gaan we die dialoog doen?’ De dialoog is nodig om betrokkenheid en gelijkgestemdheid te organiseren, het is een stap op zich. Het gaat om een dialoog tussen gelijkgestemden, collega managers…… nee! ‘stakeholders’. Dat zijn alle betrokkenen: leidinggevenden en medewerkers maar ook mensen buiten de eigen groep, afdeling of zelfs organisatie (klanten, burgers, omwonenden enz.)

En je moet zelf het goede voorbeeld geven, ‘practice what you preach’

Kan de doetank hiermee verder? We gaan het zien.

 

De Aftrap
21 mrt 2012

Op de eerste masterclass voor doetankers is een nieuwe doetank opgericht. De Doetank gaat over leidinggeven in een veranderende (en in het bijzonder) publieke organisaties die Het Nieuwe Werken en Resultaatgericht leidinggeven invoeren of ingevoerd hebben.

De rol van de manager verandert, maar hoe verandert die en wat zijn de dilemma’s als de top HNW promoot, maar collega-leidinggevenden en/of medewerkers niet meewillen? Of -andersom- als medewerkers en/of collega’s graag willen veranderen maar de top trapt op de rem? Hoe draag je als leidinggevende bij aan een klimaat waarin ruimte is voor permanent vernieuwen? Op dit moment zoekt de Doetank naar concrete casus waarin zij zich kan verdiepen.