nieuws

 

Acht gemeenten acteren als één

De acht gemeenten in het stedelijk gebied Eindhoven hebben de uitgangspunten vastgesteld voor vernieuwing van hun onderlinge samenwerking. Met als uitgangspunt dat er gewerkt wordt als waren de gemeenten één gemeente.

De Brainport 2020-ambities staat centraal. Resultaatgerichte en slagvaardige samenwerking tussen de gemeenten in het stedelijk gebied is nodig om tot de top van technologieregio’s in Europa en de wereld te horen. Dat is wat de gemeenten willen en dat staat in de uitgangspunten Samenwerking Stedelijk gebied, waar de colleges van Best, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Helmond, Nuenen, Son en Breugel, Veldhoven en Waalre mee hebben ingestemd.

Na het niet-doorgaan in 2002 van de grootschalige herindeling in het stedelijk gebied van de regio Eindhoven hebben de gemeenten in dit gebied het zogenaamde BGSE-convenant met elkaar afgesloten. Dit voorzag in verplichtende samenwerkingsafspraken tot 2030 om oplossingen te bieden voor de ruimtelijke problematiek van Eindhoven en de oostzijde van het stedelijk gebied (Helmond) en om via strategische investeringen een hoogwaardig vestigingsklimaat te bevorderen. De afspraken gaan vooral over wonen en werken.

De opgaven van de regio zijn ingrijpend veranderd. Met het vaststellen van de visie en uitvoeringsprogramma Brainport 2020 ligt er een stevige ambitie om tot de technologische top-3 van Europa en de top-10 van de wereld te horen. Dit vraagt ook veel van de overheden in de regio. Daarnaast wordt de noodzaak van vernieuwing van afspraken gevoed door de economische crisis, zichtbaar door de sterk teruggevallen bouwsector en de terugloop van de markt voor bedrijfshuisvesting. Tegelijkertijd presteert Zuidoost-Brabant qua werkgelegenheid en economische groei bovengemiddeld goed.

Met deze achtergrond van stevige ambities en belangrijke opgaven zijn de gemeenten gekomen tot een set van afspraken. Voorop staat het bereiken van resultaten en het ontwikkelen van gezamenlijke slagkracht. Daarbij gaat het niet alleen om een aanpak door de overheid, maar vooral ook co-productie en co-creatie met marktpartijen en andere belanghebbenden.

 

Lees hier verder.