nieuws

 

‘Gewoon doen is ons beleid’

Interview Davied van Berlo met Marloes Pomp over de toekomst van de overheid.  Zij is voormalig projectleider Ambtenaar voor de Toekomst bij het Rijk en adviseert nu overheden over nieuwe manieren van werken.

Het Nieuwe Werken was gericht op de mogelijkheden van medewerkers om flexibeler (samen) te werken, maar is vooral ingevuld met huisvesting en bedrijfsvoering. De vernieuwing zit bij ondernemende ambtenaren die zelf initiatief nemen om hun werk beter en slimmer te doen. Door de steeds kleiner wordende overheid zal dat steeds vaker in samenwerking zijn met andere partijen en netwerken. Geen opdrachten uitzetten, maar samen op zoek naar de oplossing.

HNW is het nieuwe keurslijf

De kern van Het Nieuwe Werken is dat mensen mobiel worden, dat je flexibel en over je grenzen heen kunt werken. Iedereen moet dat leren: hoe werk je op afstand samen? Hoe werk je in netwerken? Wat verandert er in de wereld en hoe kun je daarmee slimmer en goedkoper je werk doen? HNW is blijvend vernieuwen. In de praktijk is het echter een nieuw keurslijf aan het worden.

De medewerker is grotendeels aan die vernieuwing ontsnapt. Het Nieuwe Werken gaat vooral over bedrijfsvoering en randvoorwaarden: huisvesting (activiteit-gebaseerde werkplekken), ICT (software, wifi), HR (zorgen dat leidinggevenden hun medewerkers vertrouwen, zodat ze op afstand kunnen werken). De medewerker zelf is er vrij gemakkelijk mee weggekomen.

 

Lees hier verder.