nieuws

 

Slimmernetwerk Café 22 juni

30/06/2011 – Nu de meeste Doetanks een aantal maanden actief zijn, is het een mooi moment om de balans op te maken. Hoe zorg je ervoor dat de Doetanks daadwerkelijk een verschil gaan maken? In het Slimmernetwerk Café van 22 juni, waarbij we te gast waren in het Veranderatelier van de Gemeente Utrecht, is hier uitgebreid over gesproken, en hebben Klaas ten Have (TNO) en Lobke van der Meulen (Kafkabrigade) hun visie en aanbevelingen gedeeld.

Een update van de Doetanks stond als eerst op het programma. De Doetank ‘Schuldhulpverlening‘ heeft alvast een eerste concrete mijlpaal bereikt. Met gepaste trots werd de bundeling van hun observaties en adviezen tijdens het café in ontvangst genomen door Roelant van Zevenbergen namens het ministerie van BZK die nagaat hoe ze deze kunnen verankeren. Na het bezoeken van een multi-probleemgezin in Enschede heeft de Doetank zich gericht op de knelpunten in de processen hieromheen. Een beter gebruik van ICT voorzieningen, stevigere samenwerkingsafspraken met justitie & politie, en het erbij betrekken van het ministerie van SZW zijn de voornaamste aanbevelingen.

Ook andere Doetanks hebben een pre-zomerspurt gemaakt en zullen tijdens het Grand Café op 5 oktober de opbrengsten presenteren. Er is ook veel geleerd over de manier waarop een vrijwillig maatschappelijk beweginkje nu echt verschil kan maken. Op de vraag ‘wanneer is de Doetank voor jou een succes?’ kwam vooral als antwoord naar voren dat er met de opbrengsten iets moet worden gedaan. Borging is dus van groot belang. En de resultaten van een Doetank zouden als referentie gebruikt kunnen worden, zodat steeds meer deuren voor andere Doetanks geopend worden. Harrie Custers (Doetank Zelfredzame samenleving) opperde nog een essentiële succesfactor voor Doetanks: ‘Juist in een Doetank moet vrijwillig verantwoordelijkheid worden genomen om succes te boeken: when in charge, take charge!’

Klaas ten Have stelde dat om van een Doetank een ware Gideonsbende te maken waar men over vijf jaar met bewondering over spreekt, je verschillende dimensies van anders organiseren met elkaar moet verbinden. Dus niet alleen inside-out en bottom-up, maar ook outside-in en topdown. Niet alleen achter de gordijnen maar ook ervoor, en niet alleen over het verleden maar juist richting toekomst. Eenzijdigheid in je benadering leidt tot problemen; verandering in de dynamiek van de organisatie stelt pas wat voor als je de koppeling kunt maken tussen ‘schering en inslag’. ‘Het scheppen van voorwaarden voor verandering is het allerbelangrijkste’, aldus Klaas.

En Lobke van der Meulen deed een boekje open over de Kafka-methode. ‘De Kafkabrigade bestrijdt niet zo zeer bureaucratie an sich, maar alleen onnodige bureaucratie’, aldus Lobke van der Meulen in haar presentatie.  In de methode (link naar methoden op SNW-site) worden naar aanleiding van een praktijkcasus zes stappen gehanteerd om tot een werkbare oplossing te komen. Alle partijen die in de processen om de casus een rol spelen worden daarbij betrokken.. Kern is dat iedereen uiteindelijk bij kan dragen aan de oplossing.

Met frisse inzichten vertrokken de Slimmernetwerkers naar het café voor een borrel. Al met al was het een geslaagde cafémiddag waar theorie en praktijk elkaar ontmoetten en Doetankers verder op weg zijn geholpen. Daarnaast hebben we vooruit geblikt naar het Slimmernetwerk Grand Café op woensdag 5 oktober, waarvoor de aanmelding inmiddels is geopend! Meer informatie over het programma volgt spoedig op de website en LinkedIn.