nieuws

 

Zelfredzame samenleving

Dit is de thuisbasis van de Doetank: Zelfredzame samenleving. Het vraagstuk waar de Doetankers zich in hebben vastgebeten is: Hoe kunnen overheden op een efficiënte manier goede ideeën koppelen aan behoeften? Hoe komt het dat goede ideeën en behoeften nu niet goed bij elkaar komen? Waarom gebeurt het niet vanzelf? Wat is er nodig opdat het wel gebeurt?

Hieronder wordt de Doetank voorgesteld en lees je de ontwikkelingen bij het zoeken naar oplossingen.

Doetankers:

Harrie Custers Belastingdienst / Impuls
Monique Hennink Waterschap Vallei en Eem
Arjan Erkens Gemeente Almere
Wim Essers Ministerie van Financiën
Kimon Moerbeek (coach) Kennisland

Praat ook mee met deze Doetank op LinkedIn.

16 mei: Op gesprek in Almere

Op 16 mei jl. was het dan zo ver: naar Almere voor het gesprek met de heer Muiteman, voorzitter van de ondernemersvereniging ‘Gooise Kant’, en aansluitend nog een gesprek met enkele ambtenaren van de gemeente Almere. De boodschap van de heer Muiteman is duidelijk: de Gooise Kant kent geen probleem (meer). Dat ligt anders voor de andere, de oudere industrieterreinen van Almere, want daar is sprake van verloedering.

En natuurlijk heeft de heer Muiteman wel oren naar het overhevelen van gemeentelijke middelen naar de Gooise Kant. Nodig ons uit en kom met een voorstel!

De ondernemers van de Gooise Kant zijn nu druk het eens te worden over een voorstel inzake de “groenbeheerregeling”.

Het gesprek leidt tot drie inzichten:

  1. ondernemers kiezen voor het eigen belang;
  2. ondernemers wachten op een uitnodiging van een andere partij: als jij iets wilt en je brengt iets mee, dan kunnen we er over praten. M.a.w.
  3. de bal voor het gezamenlijk belang – ondernemers én gemeente – van het industrieterrein en van de “restruimte” blijft in handen van de gemeente. Dat vinden de ondernemers wel zo makkelijk.
Op het industieterrein kun je dat ook zien. De grenzen tussen gemeentelijk- en bedrijfseigendom en veelal het verschil in onderhoud.
We spreken aansluitend behalve met Arjen nog met drie ambtenaren (Anton Bokkers, Leo Graat en …) van de gemeente Almere. Dit leidt tot de volgende inzichten:
  1. voor de start van een industrieterrein wordt een degelijk plan gemaakt;
  2. voor de fase daarna niet;
  3. echter de behoefte van de ondernemers en zelfs de soort ondernemers op het terrein veranderen met de tijd;
  4. in hoe daar mee om te gaan is niet voorzien, daarvoor voelt niemand zich verantwoordelijk. Ergo
  5. is feitelijk gekozen voor het knijp en piepsysteem;
  6. het vraagstuk/probleem wordt vervolgens van afdeling naar afdeling, van budget naar budget gepingponged, want ook bij de gemeente is men het gewoon deelbelangen te behartigen.
Conclusie: het ontbreekt aan een gezamenlijk gevoelde verantwoordelijkheid, zowel bij de start als bij de groeifase van een industrieterrein. De gemeente kiest voor het interne overleg en schuift de bal rond. En ook de ondernemers kiezen voor hun eigen belang. Zij verliezen zich evenwel minder snel in het voeren van overleg daarover. Die luxe hebben ze natuurlijk niet. Maar of beide posities ook in het belang zijn van (de doelen en de toekomst van) het bedrijventerrein en van de gemeente?
Oplossingsrichtingen die zich aandienen:
  1. een eigen budget voor de gebiedsmanager, waarmee hij op eigen titel probleempjes in het gebied kan aanpakken;
  2. ondernemers zijn medeeigenaar van het terrein, dus ook van de gemeenschappelijke voorzieningen (zeg maar het concept vereiniging van huiseigenaren);
  3. flexibiliteit voor groei/krimp en voor wijzigingen in het gebruik/bestemming is ingebouwd.
Dus niet 20 tot 30 jaar elkaar vast blijven houden in het oorspronkelijke plan. Maar in het plan vanaf de start ruimte bieden voor de evt. veranderingen in de toekomst. Verantwoordelijk maken door medeeigenaarschap bij gemeente én ondernemers.
En nu?
.

24 januari: Aan de slag!

De Doetank ‘zelfredzame burgers en ondernemers’ is op 19 februari door Doetank-lid en gemeente-adviseur Arjan Erkens uitgenodigd om in de gemeente Almere aan de slag te gaan met de vraag hoe de overheid beter en slimmer kan omgaan met burgers. Bij een eerste overleg op locatie, Stadhuis Almere, werden Doetank-leden vanuit onder meer Limburg, Den Haag en Overijssel getrakteerd op een nijpende uitdaging: Hoe kan een gemeente als Almere slimmer en innovatiever omgaan met conflicterende belangen in de omgang ondernemers? In de komende periode wordt een bedrijventerrein en de concrete uitdagingen die daar spelen onder de loep genomen om tot een nieuwe aanpak te komen.


11 februari: Op de valreep voor het weekend

Kimon Moerbeek wrote:
1. Hebben we misschien te veel communicatiekanalen? Voelt nu een beetje onbestemd wat ons ware medium is.
Misschien:
A: De linkedin groep voor de snelle berichtjes (krijg je dan ook mail van bij een update, kan dat via Pleio ook harrie?)
B: PLeio om samen te werken
C: En de mail en telefoon als back-up zoals nu.

2. Een concreet voorstel:
Misschien moeten we onze ambities iets bijstellen of in elk geval onze eigen verwachtingen managen. Laten we er niet per se van uitgaan dat we met een briljante uitgedachte oplossing hoeven komen en dat maandenlang voorbereiden en uitwerken. Dat voelt wellicht als een iets te heftige taak voor een pril netwerk zoals de onze. Laten we proberen als groep iets te leren over hoe een overheid slim met burgers/ondernemers kan omgaan door iets te gaan doen.

Zoals Arjan al aangaf zaten we volgens mij op een aardig spoor vorige keer. Misschien moeten we even het grote stappenplan loslaten en kijken of we concreet een eerste stap kunnen zetten in Almere.

Bijvoorbeeld een brainstorm/Kafkagesprek (waar ik vorige keer over verteld heb) met ambtenaren en ondernemers. Misschien wel een aantal vertegenwoordigers van het bedrijventerrein en de betrokken mensen van de gemeente. Als Cathrien wilt kunnen we ook iets met haar methode of er onderdelen uit gebruiken. Ik kan jullie in elk geval wat meer vertellen over de Kafka-methode en dan kunnen we samen bedenken wat in dit geval een goede, evt. gecombineerde, aanpak zou zijn. Op basis van een dergelijk gesprek kunnen we verdere acties ontplooien.

Ik was trouwens van de week in Bilbao te gast bij het Social Innovation Park; heel inspirerend. Vooral ook het bezoek aan de fabriek waar ze met een ambitieus plan bezig zijn voor kleine elektrische auto’s in grootstedelijke gebieden. Ik dacht bijna; waarom doet almere daar niks mee? Almere als pilot voor Nederland (zij aan zij met Hong Kong waar ze al een contract mee hebben). 2 vliegen in een klap; duurzaamheid en parkeerproblematiek aangepakt. Lijkt me een perfect klusje voor jou Arjan!

Maar dat terzijde. Vinden jullie deze richting een idee? Zullen we een concrete afspraak maken? Dan kunnen we aan de slag! Fijn weekend en ik hoor het wel!

De groeten!
Kimon


3 Maart: Reflectie in Slimmernetwerkcafé

Arjan Erkens wrote:  Tijdens het café op 2 maart hele goede reflectie gehad op de aanpak die we als Doetank gekozen hadden. Strekking: we dreigen op een erg klassieke, projectmatige manier andermans problemen te gaan inventariseren en oplossen. Om die reden hebben we onze geplande ochtend met kennismakingsgesprekken (3 maart) afgeblazen. In plaats daarvan gaan we gericht op zoek naar actieve partijen in het gebied om hen eigenaar / trekker / duwer van de doetank te laten worden. We gaan dan zelf meer in de initiërende en faciliterende rol zitten.